Donderdag 18 oktober. Iedereen mag elke dag zelf kiezen wat hij wil gaan doen en met wie. En dat is niet altijd even gemakkelijk.

Als Miquel binnenkomt ziet hij de suikerklontjes staan, die ik in een rondje aan het stapelen ben. Hij gaat er onmiddellijk mee verder, maar het rondje voor de iglo blijkt groot en stort in voordat het dak erop zit. Zelf bouwt hij een kleiner rondje, met dak en een muur eromheen ter bescherming, en een lego-poppetje met een zaagje erbij dat de blokken aan het zagen is. O, eindeloze fantasie… Als Emma binnenkomt gaan ze verder met de kapla, wordt de grote boot van gisteren weer kleiner (boot stond in brand) en komt er een houtzagerij bij, waar lekker veel kapla voor uitgestort kan worden.

Dan wordt Miquel naar buiten geroepen om mee te voetballen met jongens van de school naast ons. Emma blijft alleen achter en weet niet wat te doen. In kapla in haar eentje heeft ze geen zin. Wij wachten af en stellen niets voor, maar gaan wel zelf aan de slag: knutsels maken voor Halloween. Emma komt kijken en vragen of ze mag helpen. Ja hoor, ze neemt een eigen stuk karton en begint te tekenen. Mooi om te ervaren hoe dat gaat. Wij hebben niets gezegd, en uiteindelijk gaat zij toch zelf  kiezen.