4 februari 2019, boven op het duin

Wat een weer was het, vorige week maandagmiddag toen we naar het strand gingen met twintig kinderen. ‘Weer beleven’ stond op het programma in het kader van de themaweek weer & klimaat.

Klimaat beleef je niet, je ondergaat de langzame tot snelle verandering en komt dan in actie. Ook onze leerlingen staakten op donderdag met een trommel en kartonnen met leuzen ‘boeit de toekomst jou?’ Toen was het zonnig.

Maar op maadag blies de wind en striemde de regen die af en toe hagel en dan weer sneeuw was. De bus was warm, het duin oprennen fijn. We raapten plastic en stopten het in meegebrachte zakken. We zagen de zee. We schuilden onder de basaltblokken. We werden nat en koud en moe. Terug in de bus. Warme chocomel op school. Dicht bij de kachel zitten, voorlezen, puzzelen, een spelletje. 

Weerproefjes doen: een barometer maken, en regen. Kijken wat er met ijs gebeurt. Verhalen horen over oceanen en golfstromen. Films kijken over hoe wolken ontstaan en ‘an inconvenient truth’, uit 2006 alweer. Nog steeds zeggingskracht. Een quiz en een prijsvraag: wie maakt de mooiste weerfoto? Sneeuw, ijs, zon in de avond en van bovenaf de school. Een nieuwe leerling ziet zijn kans en doet wat hij graag wil. Zo leven we samen in weer en wind, storm en regen. Maar altijd gaat dan toch weer de zon even schijnen, zoals vandaag tijdens het kneden van het pizzadeeg.