Alweer even geleden, in de voorjaarsvakantie, gingen we op wandelvakantie. Zes leerlingen en drie begeleiders van De Vrije Ruimte. Om 9:03 met de trein van Den Haag naar Meppel, daarna met de bus naar Ruinen. En vanaf daar: wandelen maar. 16 kilometer naar het Hunehuis in Darp. Ieder uur een pauze voor een handje nootjes/boterham/oreo-koekje en een slokje water, benen strekken, tenen bewegen en weer verder. Dat werkte voortreffelijk. We liepen door bos en hei, een dorp, langs water, met stralende zon en onze jassen in de tassen.

Precies om 17 uur kwamen we aan in het Hunehuis. Wat een fijne plek! Uitzicht op heide, rust en stilte. Bedden opmaken, tassen uitpakken, eten koken in de enorme keuken. De pasta met veel groenten smaakte prima. Thee drinken, koekjes eten, (voor)lezen, sudoku’s maken, vriendjes vinden om mee te spelen (Julo). Lekker slapen, ontbijten, twee hunebedden ontdekken en verder de hele dag een beetje kletsen, spelen, lezen, wandelen, borrelen en daarna samen koken, opruimen en afwassen.

Op tijd naar bed, want de dag erna is een wandeltocht van 11 kilometer gepland, naar station Steenwijk. Weer een mooie tocht over de hei en door het bos en langs de wallen van het vestingstadje Steenwijk. En weer prachtig weer. Wat een bof. We lopen en rusten en zien Julo haast slapend de tocht volbrengen. In de trein heeft hij alweer praatjes, lees ik aan Jade de laatste hoofdstukken van Wolfje voor en zijn de anderen rustig aan het kletsen. Heerlijk zo’n driedaagse minivakantie, die veel langer lijkt omdat alles anders is. Wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar.