Donderdag 30 en vrijdag 31 mei. Al vroeg op pad: het is zover. Alle spullen die we ooit verzameld hebben halen we op en brengen we naar ons nieuwe onderkomen aan de Stadhouderslaan in Den Haag. Eerst naar Extrabox in Rijswijk, waar een jaar lang vergeten spullen hebben gestaan. “Goh, hadden we dat ook?” Tafels en stoelen kunnen we goed gebruiken, maar bijna uit elkaar vallende kasten die al 4x verhuisd zijn? Zes grote zwarte stoelen die heerlijk zitten, maar waar gaan we die straks neerzetten? Eerst maar eens alles in de grote verhuisbus. Gelukkig groot genoeg om in 1x alles mee te nemen. In een naastliggende container vinden we nog een mooie kleutertafel en 4 bureaustoelen. Die kunnen we goed gebruiken! Uitladen gaat een stuk sneller dan inladen. Even lunchen en op naar de volgende plek. Een kantoorpand dat leeg moet, een paradijs voor ons. We mogen uitzoeken wat we willen: tafels en stoelen, planten, verrijdbare kastjes, een vitrinekast, een enorme koelkast, een zitje met glazen tafeltje. Tussendoor krijgen we koffie en cola van de aardige beheerder. Een keer rijden is niet genoeg. We rijden twee keer en moeten zelfs een derde keer terug om de laatste planten en de vergadertafel op te halen. Zo veel en zo mooi, we krijgen een prachtige school.

Intussen zijn ze in het nieuwe gebouw nog hard bezig om de laatste klussen te klaren: vloeren in de was zetten, deuren verven, trap schoonmaken. Geweldig wat iedereen voor De Vrije Ruimte heeft gedaan: ouders,  leerlingen, vrienden, vakdocenten en soms zomaar mensen van buiten die het fijn vonden om hun hulp aan te bieden en te klussen. Hulp die vaak precies op het juiste moment kwam, zodat wij verder konden met het opknappen van het gebouw. Iemand maaide het gras en snoeide de bomen, iemand plakte de houten platen op de vloeren, vele mensen verfden, anderen maakten schoon. Bianca was er altijd, als kluscoördinator, koffie-zetter, klusjes uitdelend en complimenten gevend. René stond haar bij, sprak mensen aan, regelde regeldingen, zorgde dat ook de kleinste dingen (bijna) klaar waren: w.c.-rol-houders en poppetjes op de deuren voor een meisjes- en een jongens-w.c.. Dank jullie wel!

Wij gingen voor onze laatste rit, het scoutinggebouw natuurlijk. De plek waar we bijna 6 jaar hebben gezeten. Elke vrijdag alles inpakken en het gebouw schoonmaken. Voortaan hoeven we alleen dat laatste nog te doen en kunnen we eindelijk alle spullen laten staan en onze eigen plek creëren. We eten een pizza en mijmeren hoe het was toen we hier begonnen met 4 leerlingen. Nu is het tijd om te vertrekken. In een keer is alles over naar de Stadhouderslaan 15. Blij dat we er zijn, dat we dit hebben, een oude pastorie, met een sacristie die ons theater wordt en een souterrain waar we gaan eten (en nog veel meer andere dingen gaan organiseren), een groot grasveld voor de deur en een trampoline in de achtertuin.

Maandag gaan we erheen met iedereen.