12 september. Yes! We gaan op survivalweekend. Na een ontbijt op school ter afsluiting van de week van de sociocratie, stappen we op de fiets naar een eiland bij Hazerswoude. Daar woont Nop, onze oud-techniekdocent, en bij hem mogen we kamperen. Dertien kinderen gaan er mee, en vier volwassenen. Het wordt geweldig!

2014-09-12 14.47.11  Survivalweekend 1334

We fietsen 35 kilometer, eten onderweg een geitenmelk-ijsje bij Geertje. Gaan met de boot naar het eiland van Nop, zetten onze tent op. Ondertussen heeft Andy met hulp van Julie en Dechen gekookt: heerlijke pasta met tomatensaus en alio & olio. Smullen bij een vuurtje. Moe van fietsen en spullen sjouwen gaan we op tijd naar  bed. De volgende ochtend begint voor sommigen met een duik in het water. Fris! Je bent meteen goed wakker. En weer zorgt Andy voor ons met koffie uit het vuur, spek met eieren, warme thee, van water gekookt in een pan boven het vuur. Later maken we broodjes boven het vuur, met meel van de molen. De broodjes vullen we met knakworst. Een bezoek aan kaasboerderij Sol, waar we zelf kaas maken, een koe melken, kalfjes aaien, spelen in het hooi en rijden op een tractor. Terug met de boot. Robin geeft kanoles en leert ons hoe je in water met veel kroos toch kunt peddelen door je peddel minder diep in het water te steken.

2014-09-13 15.44.08

Een avondlijke boottocht met opdrachten, de speurtocht van Arthur. Al verliep niet alles precies zo als verwacht, avontuur was het wel: de zonne-energie-motoren hielden er mee op, de roeispaan ging kapot, het was donker en we moesten nog terug… Dat lukte met een sleeptouw. Het vuurtje brandde nog. Warme chocolademelk en gesmolten marshmellows, kampvuurverhalen.

Buiten wakker worden is bijzonder, zeker als je dan meteen de sloot in kunt springen en daarna koffie uit het vuur krijgt. De laatste dag alweer. “Ik zou wel drie weken willen blijven!” De rust, het water, het vuur, het groen, het de hele dag buiten zijn en samen genieten van de natuur en van elkaar. In het voorjaar gaan we weer!

2014-09-14 11.05.23