Woensdag 9 januari. "Kunst met Ans" staat vandaag op het programma. Ans komt om 9 uur, drinkt een kopje thee – Yanna kan haast niet wachten om te beginnen- en begint haar spullen uit te pakken: grote vellen papier, aardappels, een spons, een borstel, een handdoek…Waar zou dat allemaal voor zijn? Verf hebben we zelf, in grote flessen, de primaire kleuren en wit en zwart. Ans en Yanna beginnen met mengen: rood en wit; snijden een aardappel doormidden, dopen die in de verf, en zetten de aardappel op een stuk papier, en nog een keer, en nog een keer. Wauw, wat een mooi rose ritme van rondjes is er nu te zien.

Ondertussen zijn Miquel, Emma en Zita bezig met de lego. Als Marty en ik een vel papier en verf pakken om zelf te gaan stempelen, komen ook zij kijken en meedoen. Miquel en Emma gaan verven, kleuren mengen, en uiteindelijk verft Miquel zijn handen en zet die op het papier. Een mooi mengsel van rood zit boven en onder op zijn handen. Dat ziet er bijzonder uit! De tafels zijn inmiddels te klein geworden, en de meesten hebben een plek op de grond gekozen om hun werk te maken. Zita is ook vooral aan het verven; een groot vel papier krijgt ze vol met groene vlakken. Op een ander papier tekent ze een monster met vleugels en plekjes in zelf gemengde kleuren.

Yanna stempelt enthousiast met de aardappel, een spons, een wc-rol in allerlei verschillende kleuren. En ook wij zijn lekker bezig op grote vellen, proberen van alles uit en vinden het heerlijk om te doen. "Het grootste verschil met gewoon lesgeven", vindt Ans, "is dat je hier zelf aan de slag gaat, en dat de kinderen dan gewoon mee gaan doen, op hun eigen manier, met hun eigen inbreng."