het stekelvarken van Keiro

Maandag 7 januari. Iedereen is er weer. We beginnen, zoals elke maandag met de schoolkring. Rondje vakantie: wat is het leukste wat je deze vakantie gedaan hebt? Logeren bij elkaar, oud en nieuw, lego-techniek in 1 dag in elkaar zetten, zeggen de 4-9-jarigen. Er zijn niet veel mededelingen of agendapunten, dus gaan we door met iets nieuws: “Wat wil je deze periode gaan doen?” Helemaal nieuw is dat niet, want eigenlijk vragen we dat steeds, elke periode. Maar nieuw is wel de manier waarop. Schrijf eerst zelf op een briefje wat jij graag zou willen doen. Dan pas, en aan de hand van jouw briefje, gaan we het rooster invullen.

We merkten namelijk dat een aanbod-gericht rooster het zelf nadenken over wat jouw voorkeuren zijn in de weg kan zitten. Kinderen kozen de vakken die ze in het rooster zagen staan zonder te bedenken wat zij echt het liefste wilden. Nu staat het op papier en geeft het houvast. Simon (7) wil zelf lessen gaan geven in legotechniek en judo. Hij heeft al 1 leerling: Rowan (5) en bedenkt zelf wat een handige tijd is waarop ze allebei kunnen. Keiro (4) wil graag in een boom klimmen! Dat gaat vast lukken.

’s Middags pak ik klei: wie wil er een stekelvarkentje maken? We luisteren -in het kader van de komende gedichtendag op 31 januari, over po√ęzie en muziek- naar het stekelvarkentjes wiegelied, zoeken het verschil op tussen een egel en een stekelvarken en kleien ondertussen een bolletje met een punt eraan. Keiro heeft in het bos lange dennennaalden gezocht, heel geschikt om de stekels mee te maken. Eerst is hij de enige die kleit. Simon wil ook wel, Rowan wil alleen kijken. Na een tijdje is hij toch aan het kleien. Zita kijkt en pakt een stuk klei. Uiteindelijk zijn zes kinderen aan het kleien en is iedereen blij.