Maandag 11 oktober. In de auto op de heenweg hebben ze het er al over. "Nee, dat is een zeeslak…" Yanna bestudeert met Tycho de zoekkaart van slakken die ze ooit kocht in Meyendel, een prachtige strook bos langs het Haagse strand. Daar gaan we vandaag  naar toe, met de hele school, voor een speurtocht (de jongsten), een dropping (de oudsten), bomen klimmen (iedereen), picknicken en voetballen op het veldje en mooie schatten vinden in de natuur.

Robin toont ons reeënpoep en -sporen, en kijk, ze hebben ook van de blaadjes geknabbeld. Een paddenstoel bestudeert hij van boven en onder om erachter te komen welke het is. Als je goed om je heen kijkt, zie je dat de natuur vol verrassingen zit. Dan is het helemaal leuk als iemand je kan vertellen wat je nu eigenlijk ziet.

Met Yanna, Paula, Tycho, Zita en Mya, en met Mees als begeleider, gaan Stephanie en ik een speurtocht lopen. Mees neemt de verantwoordelijkheid op zich, leest waar we heen moeten en zegt als we te laat het paadje vinden "Nou dan maken we gewoon een leuke wandeling en zoeken we mooie dingen." De anderen vinden het prima. Mees laat hen mee beslissen of een boomstam al of niet omgerold moet worden om beestjes te kunnen zien en luistert naar hen als ze een diertje willen bekijken of een takje willen oprapen. Het heldere paddenpoeltje ligt er prachtig bij. "Hé een libelle." In het water allemaal kriebelbeestjes en … slakken. Yanna is niet verbaasd ze daar te vinden, zij heeft goed gekeken op haar kaart. Paula haalt  met hulp van Mees een slak uit het water. Dan is het tijd om terug te gaan, per fiets of auto. Nog even een stop voor een ijsje en lekker rozig komen we weer aan op school