De dag gaat bijna als vanzelf voorbij. Ik kom tegelijk met Miquel in de regen aan. BInnen gaat hij meteen aan de slag met auto’s en blokken, bouwt een knap geconstrueerde toren. Speelt samen met Emma. Kijkt even het boek ‘Latijn voor beginners’ in.De vier jongsten gaaan met Myriam mee naar de speelgroep.

Aan tafel met 2 begeleiders en 2 kinderen. We bedenken waar we allemaal graag een keer naar toe willen. Duinrell, dierentuin, Esscher-museum, Museon, Sealife, het asiel om honden uit te laten. Alles wat opkomt vult wel een heel De Vrije Ruimte-jaar. Maar vandaag gaan we niet naar een museum, wel naar het bos, om eikels te zoeken voor een eikelmannetjes-dorp. De regen is gestopt, de zon komt langzaam door. We lopen een berg op en zien de zee, en op de grond liggen de versgevallen eikels. Hé, rozebottel-struiken… rozebottels, daar kun je jam van maken. Dat heb ik nu altijd al een keer willen doen! De mooiste rozebottels plukken we en gaan in de rozebottel-tas.

Thuis hebben Emma en Miquel eerst belangstelling voor auto’s en bouwen, daarna voor de eikels (we hebben inmiddels cocktailprikkers gekocht op aanraden van Miquel voor de armen en benen van den eikelmannetjes). Ik stort me op de rozebottels: doorsnijden, pitten eruit en in de pan met een halve kilo geleisuiker, die Emma keurig afmeet en erbij gooit. Op het vuur eerst roeren, dan stampen en tenslotte toch maar mixen. Uiteindelijk 1 glazen potje vullen met echte eigengemaakte rozebotteljam. Morgen gaan we proeven!