Vrijdag 16 februari. We waren naar de voorstelling: Afval? Ben je mal!  geweest. Met 23 kinderen en 3 begeleiders heel lang in tram 16, tot we er zijn. Vlakbij station Moerwijk, in het Laakkwartier een verborgen theater, herkenbaar aan gekleurde pilaren voor de deur. We worden vriendelijk ontvangen, gaan zitten en kijken naar twee vuilnisbakken. Maar daar begint het. Een slapende man wordt ruw gewekt  door twee vuilnisvrouwen: ‘Opstaan, aan het werk’. Een vuilnisbroek aan en dansend het afval sorteren in inmiddels vier vuilnisbakken: plastic, papier, restafval, groen. Een tweede man komt erbij. Verliefd, jaloers, zwetend doen ze dansend hun werk. En aan het eind de vraag: ‘Waar ging het nu over?’ ‘Wist je dat er plastic in je tandpasta zit?’

Inti dacht erover na. “Plastic in je tandpasta? Dat hoeft helemaal niet! We kunnen zelf tandpasta maken.” Een bericht op het forum. ‘Wie mee wil doen, neemt een potje mee met deksel. Claartje zorgt voor de ingrediënten.’ Samen met Inti vind ik een recept (toch wel heel handig, dat internet) en reis de stad af om alles te verzamelen:

Eerst per persoon twee eetlepels kokosolie verwarmen au bain marie, zodat we de andere ingrediënten er doorheen kunnen mengen. Ieder roert in zijn eigen potje een lepel zuiveringszout, 10 druppels pepermuntolie, een theelepeltje Himalayazout en een theelepeltje xylitol er doorheen. Joos heeft haar tandenborstel meegenomen en doet met een spateltje haar eigen tandpasta erop. Poetsen maar! “Getsie, dat is zout!” Nog een klein beetje xylitol (zoetmiddel) erbij. “Ietsje beter”, zegt ze, “maar papa en mama vinden het denk ik wel lekker.”