Woensdag 17 december. De derde open middag van dit jaar, rustig en inspirerend. Maakten we ons vorig jaar nog erg druk voor elke open middag (wat gaan we doen, wat zetten we klaar, wat vertellen we), dit jaar zijn we daar wat relaxter in geworden. We zijn zoals we zijn en dat is goed. Dat willen we laten zien aan de mensen die komen kijken. Wie er komen is soms een verrassing. Vandaag onder andere een vader, moeder en zoon van 9. De ouders willen praten, horen wat we doen. "En als ik nou een website wil leren bouwen, hoe gaat dat dan in zijn werk?" vraagt de vader. "Dan zoeken we iemand die je daarbij kan helpen en maken we een afspraak om dat te doen." Maar ze willen natuurlijk nog veel meer weten…

De zoon ondertussen weet niet wat hij moet doen. Veel kinderen zijn er niet, wel heel veel spellen en spulletjes. Ik ga hem helpen. "Ik denk dat ik iets leuks weet voor jou." Ik pak het Gote Basisschoolspel en de set kaartjes van groep 8. Terwijl Marty met de ouders praat, speel ik met hem het spel waarin je vragen per schoolvak moet beantwoorden, punten en diploma’s kunt halen en een boze of blije juf of een bluffer in kunt zetten. Hij is enthousiast, en als na ruim een half uur zijn ouders naar huis willen, aarzelt hij of hij nu mee wil gaan. "Misschien kun je nog eens terugkomen om het spel verder te spelen", suggereert zijn moeder. IK kijk er naar uit.