Donderdag 8 november. Op de fiets, schooldeur open doen, boterhammen smeren met kaas en salami. Lopen door het bos naar de bushalte. Met de bus, tram en trein naar Amsterdam. Ja, we zijn op stap, met zijn vieren. Op weg naar het Verzetsmuseum.

De Amsterdamse metro is nieuw voor ze. Na twee haltes mogen we er al uit en lopen, langs de Hollandse Schouwburg, naar de ingang van het Verzetsmuseum, tegenover Artis. "Ik had gedacht dat het groter zou zijn", zegt Miquel als we er weer uit zijn, "en met Duitse uniformen en zo." Die waren er niet, maar wel net die kleine alledaagse voorwerpen, de geluiden, de liedjes, die maakten dat je bij de verhalen die je al kende, de foto’s en films die je ooit gezien had, iets kreeg toegevoegd, waardoor je je meer nog kon inleven in toen.

Emma vond "de liedjes uit de telefoons" het leukst, en Miquel het snuffelen op de nagebouwde zolder uit "De ontdekking", een stripboek over de oorlog. Daar kwamen ook mensen aan het woord (2 minuten film) die de oorlog hadden overleefd in een kamp, en mensen die met de Duitsers hadden meegevochten, en een marechaussee uit kamp Westerbork. Indringende momenten.

Terug. Metro, trein, tram en bus. De stripboeken die we in het museum kochten (De Ontdekking en De Zoektocht, het vervolg daar op) zijn al voor een groot deel gelezen als we aankomen. Ben benieuwd wat we morgen gaan doen.