Maandag 3 november. Er wordt veel geleerd op De Vrije Ruimte, door samen dingen te doen of in je eentje te leren, door gesprekken, in de schoolkring. Het is heel fijn als er dan ook een moment is om je te ontspannen, met rustige muziek en een mooi verhaal. Vandaag kwam Leontien Schiphorst bij ons met een klankschaal, een regenmaker, een duimpiano, en twee prachtig tingelende muziekjes om ons te begeleiden bij de ontspanning. In de rust-/ werkruimte waren de tafels omhoog en lagen fatboys en kleden op de grond. Eerst voelden we onze voeten stevig staan, daarna hoorden we een verhaal over een tocht door het bos die we gingen maken. We kwamen op een open plek in het bos, en daar stond jouw boom. De boom, die je zelf voor je zag. Met stevige wortels, of juist niet, met alleen takken, of met takken en blaadjes, met dieren er omheen en holletjes voor de dieren, of met alleen maar gras en grond. Je probeerde de boom zo duidelijk mogelijk voor je te zien.

Langzaam, door de muziek, deed iedereen zijn ogen weer open. We kregen een blad papier en krijtjes of kleurtjes en iedereen, van jong tot oud, tekende zijn boom. Ongelooflijk wat een grote verscheidenheid aan bomen er dan ontstaat. Want ieder zag een andere boom voor zich en tekende die.

Wat je hier mee moet? Het is heel fijn om je gevoel, jouw boom, op papier te zetten. Het is echt iets van jezelf. De meeste kinderen waren blij en vonden het fijn om te doen. Eigenlijk zeg je met die boom: jij mag er zijn! Het is goed zoals je bent.