LVE liefde 002

Maandag 20 januari. Liefde is misschien niet het eerste waar je aan denkt, als je aan school denkt. Liefde is wel het thema van Living Values dat deze periode centraal staat . Want liefde heb je nodig om te groeien als mens. Hoe dat in zijn werk gaat, daarover horen de 4-8-jarigen het verhaal van de gelukkige sponsjes. Altijd blij zijn ze, maar af en toe is er ook wel eens een boos of bedroefd of ongelukkig. En wat doen de andere sponsjes dan? Ze vullen zich met liefde uit de oneindige oceaan en geven dat aan het boze/bedroefde/ongelukkige sponsje. Ook wij kunnen dat! We knijpen sponsjes, die zwommen in de rode oceaan van liefde, uit boven het droevige sponsje, dat nu ook gevuld wordt met liefde. Daarna stempelen we met de sponsjes: rode afdrukken op een wit papier. Nog leuker, vinden sommige vijfjarigen, is om het sponsje boven het papier uit te knijpen en ermee te verven. Jade, nog iets jonger, propt haar papier tot een bal en legt het te drogen op de verwarming. Broer Keiro vindt dat een reuze-idee: hij doet haar na en zegt: “Ik ga nog een liefdesbal maken!” Van die dingen die zomaar gebeuren en waarvan je toevallig getuige bent.

Die middag is er ook nog taalclub en ontleden. Met de taalclub lezen we een gedicht en maken naar aanleiding daarvan ons eigen gedicht. Vandaag gaat het over iemand die allemaal dingen tegelijk kan. Wat kun je tegelijkertijd doen? Artemisia (4) weet het wel:

Ik teken hartjes

Op papier

En fiets zonder zijwieltjes

Naar hier

Ontleden, wat is de beste leeftijd om ermee te beginnen? Misschien wel 7 jaar. Paula (7) doet mee en weet net zo goed als Jaidyn de persoonsvorm op te sporen in een 10-tal zinnen. Wat is het geheim om gemotiveerd met iets bezig te zijn? Ik denk: een leven lang leren op De Vrije Ruimte!