Maandag 24 september. Voor je het weet ben je te laat en is het moment alweer voorbij. Ik wilde een foto maken van hakende meisjes die het aan elkaar leerden. Ik zag ze bezig, pakte mijn fototoestel en weg waren ze alweer. Alleen Djoena stond er nog… Hoe vang je een moment, precies dat wat je zag? Wat je wilt benoemen en bewaren, omdat dat vertelt hoe een kind zich ontwikkelt. De een leert iets aan een ander, legt iets uit, laat iets zien. Zo hielp Sterre vandaag Emma met haar huiswerk voor geschiedenis. Samen bekeken ze de vragen en zochten ze de antwoorden in de tekst. Wie leert wat van wie?

Floris neemt elke dag zijn eigen laptop mee. ’s Morgens voor school gaat hij vaak al surfen. Ook doet hij mee aan surfwedstrijden. Op school komt hij naar werkbegeleiding, volgt  Engels, en speelt  Minecraft op zijn laptop. Het fascinerende is dat hij dat niet in zijn eentje doet. Altijd staan er andere jongens (waarom alleen maar jongens?) om hem heen te kijken hoe hij dit spel, waarbij je blokje op elkaar moet bouwen en moet zorgen dat ze niet vernietigd worden, speelt. Soms mogen anderen even proberen. Ik ben er nog niet achter wat de aantrekkingskracht is van dit spel, waarom ze het altijd maar weer willen spelen. Misschien moet ik het zelf eens gaan doen en ervaar ik dan wat zij ervaren en kan ik beschrijven wat dit spel betekent voor hen.