Ter ere van de kinderboekenweek, Gi-ga-groen hadden we dit bedacht. Lekker lezen in een boek in een boom in het bos…

Op een kleine open plek in het bos staan Hedde en Ido en hun hond tussen de bomen. De touwen en ladders hangen al, en een groot net waarin wij onze meegebrachte kussens en boeken kunnen leggen. (Met een boek in je hand in een boom klimmen wat toch net iets te gevaarlijk.) Iedereen krijgt een klimtuigje aan en staat te popelen om een boom in te gaan. Met de jongsten ga ik naar een eigen boom. Ik hijs ze een klein eindje op en daarna mogen ze gaan. Op het hoogtepunt maak ik een foto. Een beetje bang, vrolijk, trots, zo kijken ze.

In de andere bomen gaat het inmiddels snel. Sommige zijn al bezig aan hun vijfde klimroute! Kinderen helpen elkaar, dat kan niet anders en het gaat hier vandaag zo vanzelf: “Wil jij in die boom? Oké, ik hou het touw wel vast.” Terwijl de een klimt, zorgt de ander dat het touw strak blijft. Het leukste: als je helemaal boven bent je laten vallen. De ander beneden viert het touw, en jij, daar bovenin zeilt naar beneden, alsof je zweeft, alsof je vliegt. Enthousiast zijn ze, ze gunnen het elkaar. En als je even geen zin hebt in geklim, ga je lekker in het net liggen met een boek.

Om de kinderboekenweek eer aan te doen maken we ons eigen Gi-ga-groenboek van de gebeurtenissen in het klimbos. Met polaroidcamera’s maken ze foto’s van elkaar, schrijven ze hun ervaringen op een kaartje. Foto’s en kaartjes worden verzameld en in een leeg boek, ons boek, “Het Haagse Klimbos”, geplakt. Een onvergetelijke ervaring. Ik zou wel elk jaar willen gaan!