Vrijdag 3 april. Vrijdag is altijd een dag waarop veel verschillende dingen gebeuren. De meesten beginnen om 9 uur met het orkest, geleid door Myriam. We hebben nu een aantal stukken die we goed met zijn allen (keyboard, blokfluiten, klokkenspel, violen, celli, cagon) kunnen spelen. In mei gaan we waarschijnlijk hiermee optreden in een verzorgingshuis. Het geeft de vrijdag meteen al zo’n vrij gevoel: samen muziek maken, en soms daarna nog even samen improviseren of gewoon lekker spelen.

Daarna waaiert iedereen uit: Olivier komt om met een aantal een clip over De Vrije Ruimte te maken. Het begin is er nu: Free Space, a family place… een plek waar iederen zich veilig kan voelen, zichzelf kan zijn, en zich van daaruit kan ontwikkelen.
Anderen oefenen de tafels, schrijven een gedicht, gaan naar buiten. Tot Eugène komt voor scheikunde: eerst de kinderen enthousiast maken voor scheikunde in het dagelijks leven, over zuren en basen in de verschillende stoffen van je eten. Dan pas gaan praten over moleculen en andere meer theoretische zaken.

Ik bak intussen pannenkoeken met Sjoerd en Heleen, die heftig hebben moeten rekenen om te bedenken welke hoeveelheden we voor 20 personen nodig hebben. Buiten in de zon eten we de pannenkoeken met stroop, spek en poedersuiker en genieten we van de kinderen. Aan het eind van de dag mogen we het refrein horen van het lied over De Vrije Ruimte. ‘Free Space’ in 16 seconden. We zijn erg benieuwd naar het vervolg.