Maandag 9 januari. 2012, een nieuw jaar, een nieuw geluid. Fris van de vakantie beginnen we om half acht ’s morgens met het neerzetten van alle spullen op hun eigen plek. Boodschappen doen, schoolkring met 3 (!) nieuwe voorzitters (Emma, Marieke en Freek hebben bedacht dat ze om de beurt voorzitter willen zijn deze periode) en een nieuwe notulist! Tot nu toe deed Marty dat, maar Floris en Robin hebben aangegeven dat ze het om beurten wel willen proberen deze periode. Spannende ontwikkelingen…

De rest van de dag schrijven kinderen¬† zich in voor de vakken en activiteiten die deze periode op het rooster staan; is er rekenen en spelling (lekker werken uit een boekje: heel veel kinderen vinden dat heel fijn om te doen); en geschiedenis over de oude Grieken. Het huiswerk (nog van voor de vakantie) was om vijf dingen te bedenken die de oude Grieken al hadden en die wij nu nog steeds hebben. “Vazen, pilaren, standbeelden, olympische spelen, sporten”, worden genoemd. Na even doorvragen komen we ook op democratie en filosofie. Wat is dat eigenlijk, filosofie? “Dat is dat je praat over vragen waar eigenlijk geen antwoord op is. Bijvoorbeeld: wie ben ik? Dan kun je wel zeggen: Ik ben Emma, maar dan weet je nog niks.” “Praten over allerlei dingen van het leven.” “Overal over praten met elkaar en vragen stellen.”

Ik geloof dat ik het wel leuk vind om eens een filosofiegroepje te beginnen en met kinderen hierover verder te filosoferen!