Dinsdag 13 oktober. Wie houdt er nou niet van chips? Alle kinderen die vanmorgen bij elkaar zaten in de bibliotheek van Loosduinen in ieder geval wel. Daar laat Jan-Paul Schutten, schrijver van het kinderboekenweekgeschenk ‘De wraak van het spruitje’ ons ervaren dat smaak tussen je oren zit. Iedereen mag 1 chipje eten. Eigenlijk moet je daarna meteen 2 minuten rennen om al die calorieën (van dat ene chipje) te verbranden! Chips is ook meteen het allerslechtste wat je kunt eten, zegt hij.

Hij heeft ook een nieuwe cola bij zich. Kinderen mogen deze uitproberen om daarna hun advies over de smaak te geven. Er zijn 3  glazen met cola in verschillende kleuren: cola-kleur, rood en groen. De rode cola smaakt volgens de proever een beetje naar aardbeien, de groene cola meer naar appel. En die met de colakleur smaakt naar cola met een nieuw smaakje….

Ha, we zijn gefopt! In alle drie de glazen zat 7-up met kleurstof. Het kon dus alleen maar naar 7-up smaken, en toch proeven wij iets anders. Hoe kan dat? Wat je mensen van te voren vertelt, heeft invloed op hoe iemand iets proeft. Zeg je tegen kinderen dat ergens spruitjes in zitten, en ze zien groene spikkels, dan denken ze spruitjes te proeven. Ook al zijn het in werkelijkheid stukjes komkommerschil die nergens naar smaken. Wie weet gaan we deze suggesties van smaak binnenkort gebruiken in de gerechten die we op De Vrije Ruimte gaan koken. Ideeën zijn welkom!