Vrijdag 28 november. Toen ik aan Jeremia vroeg (een aantal weken geleden alweer) of hij het leuk zou vinden als iemand uitleg zou komen geven over de kredietcrisis, moest hij daar even over nadenken. "Ja", zei hij de dag erna. Ik kende iemand die dat heel goed kan, en het bovendien leuk vindt om te doen. Die kwam vanmorgen om 9.00 uur, met een paar papieren met tabellen en heeft aan Jeremia in anderhalf uur tijd verteld hoe het zit: de banken, hypotheken, het vertrouwen… Beide waren na afloop enthousiast over de bijeenkomst.

Ondertussen ging ook de rest gewoon door: orkest met Sinterklaasliedjes. Volgende week optreden in onze buurschool, het IVIO, met wie we samen Sinterklaas vieren; Een Sint-verhaal in het verteltheater. "En nu kikker!" zei Yanna, die zich herinnerde dat ik dát verhaal vorig had verteld. Over kikker die bang was in het donker en door het bos rent naar zijn vriend eend. Zij, Tycho en Paula zitten ieder met een instrumentje in hun hand om, op het moment dat een volgende plaat komt, het instrument te laten klinken, als aankondiging. Karina bemoeit zich met de andere kinderen. Ze zit aan een tafel, met klei, en kijk eens wat er gekleid wordt! Steeds meer kinderen komen om haar heen zitten om mee te doen.

11 uur: Tijd om te koken! Sjoerd gaat broccolisoep maken.  Vijf broccoli’s snijden, koken, mixen. Uitrekenen hoeveel bouillonblokjes er nodig zijn voor 5 liter soep. Alles door elkaar mengen … en wij kunnen weer heerlijk eten. Met, suggestie van Miquel, stokbrood met ui en kaas uit de oven erbij. Hij zegt hoe hij het bedacht had, en Robin snijdt de broden en de kaas (ik doe zelf de uien, want "Daar moet ik zo van huilen", zegt Heleen). Samenwerking, samen eten, en daarna is het tijd om samen op te ruimen. Ook dat verloopt goed. Terwijl Zita de krukjes op de tafel zet, zegt ze: "Moet je altijd opruimen? Dat ga ik inbrengen in de schoolkring!"