Maandag 22 maart. Ha, we gaan weer boksen. Gek eigenlijk dat zo’n vechtsport zoveel enthousiasme oproept bij velen. Als je ziet wat er gebeurt, is het veel meer dan vechten. Het gaat om vaardigheden die je nodig hebt in het dagelijks leven, zaken die je helpen om andere dingen goed te kunnen. Stevig staan, zodat een ander je niet omver kan duwen. Je zelf beschermen, zodat je geen klappen krijgt. Inspannen en ontspannen. Concentratie, zodat je weet wat je moet doen, en je op het juiste moment op de goede manier reageert.

Vandaag werkt de trainer, Arnaud, daar hard aan met de leerlingen. Ze staan in tweetallen, achter elkaar. De een tikt de ander op zijn bovenarm, zijn  schouderblad of onderaan zijn rug. De ander moet daarop reageren met een hoekstoot, een directe of een opstoot. Eerst twee stoten achter elkaar, dan drie en tenslotte vier. Steeds sneller gaat het. Je moet je wel concentreren, anders lukt het echt niet. Mees doet al meteen zijn ogen dicht om alleen de tikjes van Gijs te voelen, en niet afgeleid te worden door wat er om hem heen gebeurt. Links-rechts, links-rechts. Beide kanten van het lijf komen aan de beurt. Het bruggetje tussen de linker- en de rechterhersenhelft wordt steeds sterker.

Dan komt het trappen, tegen een kussen aan dat je maatje voor je vast houdt. Je ziet de vooruitgang bij de kinderen. Durfden ze de eerste keer nog niet echt hard het kussen te raken, nu lukt het hen wel. Sjoerd doet enorm zijn best en je hoort aan het geluid waarmee zijn been het kussen raakt dat het echt hard is. Als laatste mogen ze weer allemaal bokshandschoenen aan en oefenen op een bokszak. Maar nu moeten ze goed opletten: 4 keer stoten en even stoppen. Tenslotte zegt Arnaud: ‘Yo!’ Ze stoten zo vaak en snel als ze kunnen tot hij stop zegt. Even ontspannen, en ‘Yo!’, daar gaan ze weer. Een pittige les, waarin ze veel geleerd hebben wat zeker door zal werken in hun lijf en geest.