Vrijdag 24 mei. Een dag vol dingen. Acht oudste jongens zijn met Senne mee voor een adventure-parcours op de Uithof. Hoe enthousiasmeer je pubers? Nou, dit is een gouden greep. Razend enthousiast komen ze terug van hun avontuur. Dank je wel, Ellen!

Opeens is het er weer: stoeien. De judomatten worden gepakt en neergelegd in de jungle. Eerst met zijn allen tegelijk. Nee, merken ze zelf, dat is toch te veel. Dan met zijn vieren, er zijn 4 matten, dus dat kan best. Marty zit erbij en kijkt, grijpt alleen is als een onveilige situatie dreigt. In de meeste gevallen zijn de kinderen heel goed in staat problemen zelf op te lossen. Na 4 kinderen op 4 matten komen de echte stoeipartijtjes: 1 tegen 1. Tycho (8), daagt Djoena (10) uit. Het gaat erom wie wie het eerste van de mat af heeft geduwd. Een spannende strijd, Tycho wint tenslotte. De allerjongsten, Keiro en Noah, kunnen er geen genoeg van krijgen. Na het stoeien laten zij hun springkunsten zien: van een tafel op de matten met daarbij nog een halve draai in de lucht. Rode wangen van de inspanning.

Een meesterapp bedenken…dat doen drie vaders met een groepje leerlingen. De app hoeft nu nog niet gemaakt te worden, wel bedacht. Wat zou jij zelf graag als app willen, is de vraag? Een verbetering van een spel, een dagboek, een soort winkeltje met zelf getekende kleding, special effects voor filmpjes, … de ideeën worden geboren en uitgewerkt. Sommigen zijn zo enthousiast dat ze zelfs thuis nog doorgaan. Met de POP (Prototyping on Paper)-app voor de i-phone maken Freek en Marieke foto’s van tekeningen voor hun dagboek-app, en programmeren ze deze ter plekke. Stel je eens voor, zelf iets bedenken, aan de slag gaan, en meteen het resultaat zien.  Ik hoop dat we samen nog veel apps gaan bedenken en ontwikkelen, een heel nieuw terrein ligt voor ons open.