Maandag 8 december. Nu schrijf ik 7-jarigen, maar een van de 7-jarigen is net 8 geworden. Dus vooruit, 2 7-jarigen en een 8-jarige staan voor de agenda van de schoolkring. Ze proberen te lezen wat er staat, maar kunnen het handschrift van de begeleiders niet lezen. Alledrie proberen ze het woord broodbeleg te spellen, en met een beetje hulp komen ze er wel uit. Tijdens de schoolkring heeft Robin, een van de 7-jarigen, de agenda voor zich en leest -met een beetje moeite en hulp- ieder punt voor. Hij wordt enthousiast van het idee om een taal- en rekenclub op te richten: iedere week een uur waarin de werkruimte een soort taallabaratorium wordt, en een uur waarin er allerlei rekenactiviteiten plaatsvinden. Ik merk dat ik zelf ook enthousiast word, allerlei ideeën beginnen te borrelen. We starten hiermee in januari.

Voortschrijdend inzicht tijdend de schoolkring. In principe kan iedereen op alles wat er in De Vrije Ruimte wordt aangeboden ja of nee zeggen. Je kunt meedoen met iets of niet. We merkten dat dat voor sommige zaken die in de schoolkring besproken waren lastig was. Iedere keer moesten we naderhand aan alle kinderen die niet meededen vragen of ze geïnteresseerd waren in een cursus EHBO, in meegaan naar de brandweer,  meedoen met de muzieklessen van Myriam. En soms zijn er mededelingen, dingen die iedereen op school moet weten. Dus… vandaag een nieuw besluit genomen: op maandagochtend om 9.30 uur beginnen we de schoolkring gezamenlijk, met alle kinderen en begeleiders die er zijn. Zo kunnen we het eerste kwartier vertellen wat er op de agenda staat, waar je aan mee kunt doen, en wat de besluiten van de vorige keer waren. Ik denk dat dat goed gaat werken.

Iets heel anders: als je even niets te doen heb, ga dan naar de website van Pauwen en Reigers, en kijk of je Cem, leerling op De Vrije Ruimte, ontdekt. Hij speelt als figurant mee in enkele afleveringen.