We zijn bezig met een boek. Een boek over vrede. Inspiratie voor ouders, opvoeders en onderwijsmensen. Hoe doe je dat eigenlijk, vrede? Gaat het om de vrede bewaren? Of gaat het om het oplossen van conflicten?  Vrede kan iets heel groots zijn, wereldvrede. Ga je daarover nadenken, dan weet je niet waar te beginnen en kun je denken ‘laat dan maar zitten’. Maar begin je aan de andere kant, vrede in het klein, bij jezelf, dan is het iets dichtbij. Van daaruit kun je misschien wél bijdragen aan de vrede.

Voor het boek hebben we al een aantal mensen geïnterviewd. Dit zeggen ze over hun vrede: “Rustig blijven als er ruzie is”, “Vrede begint echt bij jezelf, het is te gemakkelijk om de verantwoordelijkheid voor vrede bij de ander te leggen.” “Ik ervaar vrede als ik rust kan voelen, als ik het gevoel heb dat ik niets nodig heb.” “Vrede is ook: conflicthantering.” “Bereidheid, verantwoordelijkheid en sportiviteit zijn nodig voor de vrede.” “Je bent zelf de vrede die je in de ander wilt zien.” “Wanneer mensen gezien en gehoord worden, komt vrede dichterbij.” “Vrede vereist ook moed, de moed om verantwoordelijk te zijn voor jezelf.” “Vrede ervaren draagt bij aan geluk.”

De vragen over vrede zijn simpel: Wat is vrede voor jou? Wat is er nodig voor vrede? Wat is jouw rol daarin? Wanneer  ervaar je zelf vrede? Wat doe je als je ruzie hebt? Wat gebeurt er met je? Bij welke muziek ervaar je vrede?Wie weet wil jij er ook over nadenken en ons een antwoord geven. Dit kan per mail (claartje@devrijeruimte.org), maar ook live. Wees welkom op De Vrije Ruimte voor een vredesinterview (mail dan ook even naar claartje@devrijeruimte.org)!  Op donderdag 21 september, de internationale dag van de vrede, presenteren we het boek, met daarin ook gedichten, tekeningen en uitspraken van leerlingen, op ons symposium over vrede in onderwijs en opvoeding. Het symposium houden we in het Museon in Den Haag. Je bent van harte uitgenodigd.