Middelbare school

Let op:  Je kunt staatsexamens voorbereiden op De Vrije Ruimte vanaf VMBO-T, HAVO en VWO. De school biedt geen praktijkonderwijs.


Wat ga je doen op school?

De Vrije Ruimte is een school voor leerlingen tussen de 4 en 18 jaar. Het is dus geen gewone middelbare school met leerlingen vanaf 12 jaar oud. Wat ook heel anders is, is dat je zelf je rooster samenstelt. Wat wil je leren? Wat heb je nodig om dat te bereiken? Daarbij kun je denken aan wiskunde voor als je met techniek wilt gaan werken. Via staatsexamens haal je je deel-certificaten die je daarna omruilt voor een diploma (VMBO-T, HAVO of VWO). Dit betekent dat je je examens ook kunt verdelen over de jaren. Je hebt dus geen verplichte vakken waarin je geen examen wilt doen. Wil je Engels leren? Op deze school ga je zelf naar de lerares Engels om een tijdstip op je lesrooster af te spreken. Maar ook het produceren van muziek als een DJ, Chinees of surfles behoren tot de mogelijkheden. Als er meer leerlingen op hetzelfde niveau werken, krijg je les in een groepje. Soms alleen. In het begin zal het vreemd zijn dat niemand vertelt wat je moet doen. Een leerling (buddy) helpt je om wegwijs te worden op school. Je zult al heel snel merken dat het fijn is om de baas te zijn over je eigen leven. Alle stemmen tellen mee: die van jou, van je ouders en van docenten. Iedereen kan gekozen worden als bestuurslid. Oftewel, de school is van iedereen, en dus ook van jou!

 

In vrijheid ontdek je wat je wilt en kunt.

 

Wat kunnen je ouders verwachten?

Onderscheid tussen de basisschool en middelbare school is voor De Vrije Ruimte wat onnatuurlijk. Want de ontwikkeling van een mens gaat ononderbroken verder. Jongere leerlingen op DVR die de basisvaardigheden beheersen kunnen al eerder starten met vakken als biologie en aardrijkskunde.  Als ze dat willen. 

Iedereen leert op zijn eigen wijze. Was er eerst veel spel en activiteit, ineens komen er momenten van inkeer en zeer gerichte vragen. Bijvoorbeeld de behoefte aan gesprekken over levensvragen, filosofie, meningsvorming etc. Daarom worden regelmatig mensen van buiten de school uitgenodigd en is het mogelijk om diverse stages te volgen.

Daarnaast hebben pubers ook de behoefte zich af en toe terug te trekken op een zitzak met een boek of I-pod. Op het cognitieve vlak worden de vragen gerichter: Spaans, Chinees, monologen voeren, natuurkunde, geschiedenis, fotografie, zwaardvechten, etc. De eigen wil om te leren is zo groot dat er doorgaans heel goed afspraken te maken zijn over de tijd, hoeveelheid en vorm waarin geleerd gaat worden. Een verzoek om huiswerk is hierbij zeker geen uitzondering! Jongeren zijn meer in staat verantwoording te dragen voor de school. Zo maakte een tiener elke maand de schoolkrant met interviews en sponsors. Een andere tiener wilde graag één keer per week een warme maaltijd verzorgen tijdens de lunch. Zij zijn duidelijk bezig met het vormgeven van hun leven met alles(!) wat daarbij hoort.

Leerlingen kunnen toewerken naar staatsexamens (VMBO TL, HAVO en VWO) waarbij je voor ieder vak examen kunt doen op jouw niveau. Ook kun je direct starten met je examenvakken. 

dvr_vrijstaand04
Maandagkring

Iedere maandagochtend zitten de leerlingen bij elkaar om de week te starten. Er is dan ook altijd een moment voor de waarde van Living Values van die periode. Komend schooljaar komen de volgende waarden aan bod: verdraagzaamheid, eerlijkheid, eenvoud, respect, verantwoordelijkheid. Verder wordt relevante informatie voor de leeftijdsgroep besproken en kunnen leerlingen agendapunten aandragen: bijvoorbeeld als ze zelf een les willen geven, naar een museum willen of als ze een bepaalde afspraak willen veranderen. Vanuit de leerlingen zit er een voorzitter en afgevaardigde in de leerlingenkring.

De Vrije Ruimte is een democratische school die werkt met sociocratische besluitvorming. Hierdoor hebben docenten, ouders en leerlingen een gelijke stem. 

Ben je een geïnteresseerde ouder? Lees de tekst over de inschrijfvoorwaarden en de ouderbijdrage.

Meer informatie? Stuur een e-mail of bekijk de schoolgids. Je bent ook van harte welkom of op de open middag of de informatieavond.

schermafbeelding-2016-09-25-om-23-13-34

Weblog: Praten met pubers
“Op een gegeven moment”,  zegt een van de oudste pubers, “merk je dat het verandert.
Je schaamt je niet meer voor je ouders, maar gaat zomaar meedansen met je moeder.”

 

dsc_3668
Leren fotograferen op het lesrooster.