Basisschool

Wat ga je doen op school?

De eerste tijd op De Vrije Ruimte (DVR) ga je lessen uitproberen, meedoen met themaweken, uitstapjes en vooral heel veel spelen. Je mag binnen spelen maar ook buiten in de tuinen. Door alles te ontdekken weet je beter wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat je nodig hebt om dat te bereiken. Samen met je mentor bedenk je wat je wilt leren (rekenen, taal, tekenen, konijnen verzorgen, uitvindersclub…). Je zit dus niet in een grote klas of in één klaslokaal. Je krijgt les in kleine groepjes of alleen, bijvoorbeeld bij gitaarles. Als je daarvoor kiest tenminste. Op deze school mag je dat zelf bepalen. Je mag ook kiezen om veel te spelen en vrienden te maken. Dat is ook belangrijk. De school is klein met ongeveer 75 leerlingen van 4 tot 18 jaar. Sommige lessen heb je met kinderen van jouw leeftijd. Maar bijvoorbeeld surfles is voor groot en klein, als je maar zwemdiploma’s hebt. Eten doe je ook gezellig met z’n allen in het souterrain. En ook al ben je jong, op deze school mag je meepraten en beslissen. Leerlingen bepalen samen met de begeleiders en ouders de regels op school. Dat is fijn. De school is dus ook van jou!

 

“Je krijgt de vrijheid om te ontdekken wat je wilt.”

 

Wat kunnen je ouders verwachten?

Het kind, de mentor en de ouders werken samen om het kind te helpen zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Zodra kinderen eraan toe zijn, gaan ze op zoek naar gerichtere lessen om hun kennis en vaardigheden uit te bereiden. Samen gaan we op zoek naar de beste manier om dat te doen:

  • een leerboek of werkboek met vragen
  • een leraar die vertelt
  • filmpjes op internet over dat onderwerp
  • een eigen werkstuk maken
  • een museum bezoeken

Natuurlijk is geen kind gemiddeld. Op DVR kan ieder kind zich op zijn eigen manier en tempo ontwikkelen. De afgelopen jaren hebben we gezien dat jonge leerlingen (7-8 jaar) graag ervaringsgericht leren. Ze spelen veel en leren van en met elkaar. Af en toe gaan ze naar lessen, maar ze wisselen dat af met allerlei andere activiteiten. Rond een jaar of 9 worden ze serieuzer en willen ze gerichte lessen die hen verder gaan helpen voor de volgende stap. Vanaf ongeveer 10-11 jaar zijn ze zich heel bewust van wat ze op welke manier van wie willen leren. Dit is de groep kinderen die heel leergierig is en die de docenten gaan halen voor hun les. Vaak vragen ze zelf om huiswerk en toetsen. Ze leren snel en vullen eventuele gaten op. Soms is het zelfs lastig kiezen uit het grote aanbod van lessen als je alles leuk vindt.  Als kinderen op latere leeftijd instromen beginnen zij vaak versneld met het inhalen van het ontdekkend leren.

Maandagkring

Iedere maandagochtend om 9.00 uur zitten de leerlingen bij elkaar om de week te starten. Er is dan ook altijd een moment voor de waarde van Living Values van die periode. Verder wordt relevante informatie voor de leeftijdsgroep besproken en kunnen leerlingen agendapunten aandragen: bijvoorbeeld als ze zelf een les willen geven, naar een museum willen of als ze een bepaalde afspraak willen veranderen. Vanuit de leerlingen zit er een voorzitter en afgevaardigde in de schoolkring, het management van de school.dvr_vrijstaand05

De Vrije Ruimte is een democratische school die werkt met sociocratische besluitvorming. Hierdoor hebben docenten, ouders en leerlingen een gelijke stem. Meer informatie in de schoolgids.

Ben je een geïnteresseerde ouder? Lees de tekst over de inschrijfvoorwaarden en de ouderbijdrage.

Meer informatie? Stuur een e-mail of bekijk de schoolgids. Je bent ook van harte welkom of op de open middag of de informatieavond.

 

schermafbeelding-2016-09-25-om-23-13-34
Weblog: Wat jongens nodig hebben
Jongens spelen met stokken.
Gewone takken, gevonden in de tuin,
of lightsabers, meegenomen van huis.

20160218_202704
Het heelal ontdekken bij de sterrenwacht