First Lego League

We deden met een team van De Vrije Ruimte vaker mee aan de First Lego League, maar dit jaar op zaterdag 9 december 2017 was het wel heel bijzonder. Het thema dit jaar is: Hydro Dynamics. De wedstrijd bestaat uit verschillende onderdelen: ontwerp, bouw en programmeer een robot, onderzoek doen en de resultaten presenteren en core values (samenwerken als team).
Darya, Joonatan, Ric en Brechtje hebben zich gestort op de robot, Geertje, Isabelle, Yanna, Anne Sophie, Tycho en Clara hebben het onderzoek gedaan en Zita heeft meegedaan met de teamopdracht.

De robot deed het iedere keer beter. Gedurende de dag is de robot nog wat bijgesteld en het programma nog wat aangepast, zodat hij ook op de wedstrijdtafel  kon uitvoeren wat op school al werkte. De score ging van 20 naar 30 en uiteindelijk naar 50 punten.

Het onderzoek moest gaan over een oplossing te bedenken voor probleem in de waterkringloop. Begaan met de vrouwen in Afrika die lang moeten lopen voor water en onderweg naar water veel risico’s lopen bedacht ons onderzoekteam een plan voor een dorpje in Ethiopië om zoveel mogelijk van het beschikbare water te verzamelen en bij het dorpje te zuiveren door het te filtreren door zand, daarna te laten reinigen door bacteriën en uiteindelijk het laatste stukje van de reiniging te laten doen door de UV-straling van de zon. We hebben er veel van geleerd en de presentatie ging heel goed. Met dank aan alle mensen van Delfland en Dunea die ons hebben geleerd hoe het zuiveren in zijn werk gaat.

Een belangrijk onderdeel van de dag is de teamopdracht. De kinderen kregen 20 kaartjes met attributen en ze moesten binnen 5 minuten beslissen welke 5 dingen en 1 zelf getekend ding ze mee zouden willen nemen naar een onbewoond eiland. Van tevoren hadden ze Tycho gekozen als leider. Hij leidde het proces zoveel mogelijk op de sociocratische manier, zoals we dat op school gewend zijn. De manier waarop ze dit met elkaar organiseerden werd door de jury bekroond met de samenwerkingsprijs!

Wij zijn ontzettend trots op wat ons team heeft neergezet!