De ruimte

De Vrije Ruimte biedt letterlijk en figuurlijk ruimte…


Ruimte:

Om te doen wat je graag wilt doen heb je ruimte nodig.

  • Op De Vrije Ruimte krijg je de tijd en de ruimte om je ding te doen. Geen bel die gaat als je net lekker ergens mee bezig bent. Ruimte om je te bewegen, van binnen naar buiten en van de ene ruimte naar de andere ruimte.
  • Er zijn ruimtes voor verschillende activiteiten. Een woonkamer, atelier, tuinen, een keuken, een computerhoek, een leeshoek, een stilteruimte, een sport- en spelruimte en andere ruimtes die kunnen ontstaan. De inrichting van de school zal kunnen veranderen, aangepast aan de behoefte van de kinderen, zodat de omgeving uitnodigend blijft.


Aandacht:

  • Docenten en mentoren hebben de taak om leerlingen in hun ontwikkeling bij te staan, zij geven de kinderen aandacht en ondersteuning, en zo nodig stellen zij grenzen om de omgeving ontspannen te houden.
  • Begeleiders zullen wijzen op wat er nodig is om een vervolgopleiding te doen. Het blijft de keuze van de leerlingen in hoeverre ze zich hieraan willen aanpassen. Wel is het belangrijk dat ze kennis hebben van deze zaken zodat ze ook daadwerkelijk een keus kunnen maken.dvr_vrijstaand02


Materialen:

  • De Vrije Ruimte heeft verschillende materialen om mee te werken: hout, stof, plastic, internet, games, onderwijsmethodes, boeken, spellen, lego, poppenhuis, kortom al het materiaal dat kinderen nodig hebben om, in het bijzijn van begeleiders, zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen.
  • Op De Vrije Ruimte wordt niet gewerkt met specifieke methodes. Iedere leerling en iedere begeleider heeft zijn eigen methode om dingen te leren. Als ondersteuning daarbij zijn er wel bestaande methodes van verschillende uitgeverijen aanwezig, variërend van de methode ‘Omnibus’ om Frans te leren tot ‘De Wereld in Getallen’ om het rekenen onder de knie te krijgen.